2019-2020 tanév

Görögkatolikus Felsőoktatási és Kulturális Diákotthon mindennapjai...

"Isten védőszárnya alatt" - Pakisztáni keresztényként a miskolci görögkatolikus diákotthonban

Honnan érkeztél hozzánk, Magyarországra?

Sybil Dilsher vagyok és egy Dél-Ázsiai országból, Pakisztánból érkeztem.

Kérlek, mondj pár szót a családodról! Mivel foglalkoznak?

Kicsi, boldog családban élünk, velem együtt négyen vagyunk. Édesapám tervezőként dolgozik a pakisztáni National Engineering Service-nél. Ez egy kiemelkedő és jól ismert cég az országunkban, amely tervezési és építési tanácsadással foglalkozik. 2021-ben fog nyugdíjba menni. Édesanyám nővér volt, de amikor megszülettünk, abbahagyta a munkáját, és otthon maradt velünk, azóta háztartásbeli. Van egy három évvel idősebb nővérem. Építészként dolgozik egy magánvállalkozásban, amely házak tervezésével, üzletek és éttermek belső építészetével foglalkozik. A nővérem egyedülálló.

Mit tanulsz Miskolcon?

A Miskolci Egyetemen hidrogeológus mérnöki mesterszakán tanulok már második éve. Alapszakon építészmérnökként végeztem. Mindig érdekelt a vízgazdálkodás, mert olyan országból származom, ahol a víz kevés és alacsony minőségű. Az ott működő vízágazatban nagy szükség van a munkaerőre.

Miért választottad azt, hogy itt tanulj? Milyen ösztöndíj keretében vagy itt hazánkban?

A főiskolai tanulmányaim után munkát és lehetőséget kerestem külföldi tanulmányokhoz. 2019 márciusában ismertem meg a @Hungary Helps - Magyarország segít program keretében zajló Fiatal Keresztények ösztöndíj programját, barátaimon keresztül. Megnéztem a követelményeket és teljesítettem a kritériumokat, így reménnyel és hittel jelentkeztem rá. Később, miután a Miskolci Egyetem felvételijén túl voltam, kiválasztottak, és elfogadtam a Hungary Helps Program ösztöndíját. Ez egy nagyszerű kezdeményezés Magyarország Kormánya részéről, hogy kiáll a keresztény kisebbségekért a fejlődő országokban. Ezt az elköteleződést jól mutatja, hogy külön államtitkárságot is létre hoztak erre a feladatra, melyet az üldözött keresztény közösségeket rendszeresen felkereső Azbej Tristan vezet. Nagyon örülök, hogy részt vehetek a 2019/2020-es év programjában.

Hogyan érzed magad nálunk a diákotthonban? Jó közösségre találtál? Miért ezt a diákotthont választottad?

A diákotthon nagyon békés helyen fekszik, és maga az épület is nagyon nyugodt. Csodálatos hely, mert a munkatársak egyénre szabottan foglalkoznak a diákokkal és mindig odafigyelnek rájuk. Az intézmény minden olyan lehetőséget biztosít, amire egy diáknak szüksége lehet. Ezért is érzem itt otthon magam. Amikor beszéltem a kollégista társaimmal, nagyon kedvesen fogadtak, fontos szerepet játszottak abban, - a munkatársak mellett, - hogy megismerjem a helyet. Bár a nyelvi akadály miatt néhol nehézkes volt a kommunikáció, de a lehető legjobban próbáltak kapcsolatba kerülni velem és segíteni nekem. Nagyszerű élmény velük lenni, várom, hogy a jövőben legyenek közös emlékeink, és szeretném megtanulni a nyelvüket is. Azért választottam ezt a diákotthont, mert egy jó közösséget szerettem volna, az egyetemi zajos környezet helyett egy nyugodtabb környezetre vágytam. Korábban minden alkalommal a könyvtárban tanultam, mert nehéz volt a zajos környezetben egy kis békét találnom. Azt mondanám, hogy itt jobb a környezet a tanulásra és a közösségi élet megélésére is.

Ki ajánlotta számodra ezt a diákotthont?

2020 januárjában a Fiatal Keresztények ösztöndíjprogramjában résztvevők ellátogattak Dr. Orosz Atanáz püspök atyához és Makkai László igazgató atyához. A kis csoportunk vezetője Skublics Máté egyetemi lelkész volt. Ezen a találkozón Püspök atya felajánlotta, hogy ha szeretnénk, csatlakozhatunk a diákotthonhoz, és mivel én éppen lakhelyet váltani készültem, felkerestem a diákotthon.

Hogyan érezted magad a karantén idején? Hogyan nézett ki a napi rutinod?

A napi rutin megváltozása miatt furcsa érzés volt ez az időszak. Ugyanekkor kicsit féltem is, mivel ebben a helyzetben mindenki inkább a családjával lenne. Nem volt más választásom, egyedül kellett maradnom. Időnként frusztráló volt, hogy bent kellett maradni, és nem találkozhattam senkivel. Végül hozzászoktam a karantén életformához. Emellett az online tanulmányok annyira sok feladattal láttak el, hogy nem is igazán tudom, hogy repült így el a karantén ideje. Ez alatt az időszak alatt a napi rutinom nem volt különös, mivel rengeteg online házi feladatot készítettem el, ezekkel töltöttem az időt, vagy egy kis sétára mentem Tapolcán a főzés és az alvás mellett.

 Sikerült ezen idő alatt beszélned a családoddal? Hogy vannak? Milyen az ő életük most?

A családom nagyon aggódott miattam ebben a helyzetben, mert egyedül voltam, így legalább napi egyszer beszéltem velük. Várjuk, hogy a helyzet normalizálódjon, és meg tudjam látogatni őket júliusban, de egyelőre Pakisztánnak nagyon magas a fertőzöttsége: több mint 100 000 eset van diagnosztizálva, a helyzet nem kontrollált, ráadásul a szülővárosom az egyik gócpont. Ezért minden alkalommal, amikor beszélünk, kérem, hogy vigyázzanak, kövessék az előírásokat és maradjanak otthon, amennyire lehetséges.

Hogyan merítesz erőt a hitedből? Van kedvenc részed a Bibliából, hogyan segített ez?

A kedvenc karakterem a Bibliából Dávid, és persze Krisztus. A Dávid által írt Zsoltárok a kedvenc részeim. Nagyszerű harcos volt. Egész életét áthatotta az erő, bölcsesség, inspiráció, ahogyan Isten megmenti Góliáttól a hite miatt, és később Isten őt választja Júdea királyának a testvérei közül, akik az emberek szemében méltóbbak voltak az uralkodásra. Reggelente Istenhez imádkozott, hogy erősítse meg mentálisan és fizikailag is. Minden alkalommal, mikor bűnt követ el, megbánja tettét Isten előtt. A pandémiás napok alatt minden keresztény pajzsa kell hogy legyen a 91-es zsoltár. Meg kell őriznünk, és emlékezni rá a szívünkben. Hinnünk kell, hogy egyetlen járvány vagy betegség sem árthat nekünk, mert az Úr menedék számunkra, csak úgy, mint Isten emberének, Dávidnak volt.

 Mik a terveid, ha befejezed az egyetemet?

A tanulmányaim befejezése után, a megszerzett tapasztalatok birtokában visszatérek a hazámba, hogy a közösségemért dolgozhassak.

KOLLÉGIUMI FELVÉTELI FELHÍVÁS

A miskolci Görögkatolikus Felsőoktatási és Kulturális Diákotthon és Romzsa Tódor Görögkatolikus Szakkollégium felvételt hirdet a 2020/2021-es tanévre felsőoktatási intézmény NAPPALI TAGOZATOS HALLGATÓI RÉSZÉRE.

Hallgatóink részt vehetnek a Romzsa Tódor Görögkatolikus Szakkollégium munkájában, melynek célja, hogy a hazai és határon és a határon túl élő keresztény fiataloknak, egyetemi és főiskolai hallgatóknak lehetőséget biztosítson arra, hogy szakkollégiumi műhelymunkában részt vegyenek, kutatásokban együtt működjenek, görögkatolikus értékek és hagyományok megőrzésében közösen tegyenek.

Közel az Egyetemhez, Miskolc-Tapolcán található kollégiumunk 4 ágyas szobákkal - melyek mindegyikéhez külön fürdőszoba tartozik - várja a jelentkezőket. Közös konyha, társalgó és könyvtár áll a hallgatók rendelkezésére, valamint saját kápolnánkban végezzük a szertatásokat. Azoknak a keresztény hallgatóknak a jelentkezését várjuk, akik a családias hangulat és szép környezet mellett fontos a hitük megtartása és megerősítése is.

A jelentkezési laphoz mellékelve kérünk:

1. kézzel írt önéletrajzot,

2. papi/lelkészi ajánlást,

 3. az előző féléves tanulmányi eredményt igazoló dokumentum másolatát/érettségi bizonyítvány másolatát,

            A felvételi kérelem benyújtási határideje:                2020. augusztus 04.

RENDKÍVÜLI KÖZLEMÉNY

Tájékoztatom Önöket, hogy Magyarország Kormánya vészhelyzetet hirdetett ki a 41/2020 számú Korm. rendeletében, egyúttal megkezdte a rendkívüli jogrenddel összefüggő jogalkotási folyamatot.

Ennek értelmében,

  • Diákotthonunkban a vendégek fogadása határozatlan időre nem megengedett.
  • Intézményünkbe belépőknek kötelező a kézmosás a kijelölt helyeken. 
  • Továbbá az irodai helyiségek és közösségi terek szellőztetése gyakori rendszerességgel kötelező.
  • A szobák fertőtlenítését elrendelem, a fertőtlenített szobák, egyéb helységek határozatlan időre bezárásra kerülnek.

A fenti utasítások visszavonásig érvényesek!

2020. március 12.

Makkai László

igazgató

Kollégistáink a KELET 2020 Találkozón

A háromnapos ifjúsági találkozónak Szatmárnémeti adott otthont. Péntek esti megérkezésünk után dicsőítéssel, valamint imádsággal hangolódtunk rá a hétvégére. Tartalmas szombati napunkat a helyi görögkatolikus templomban Schönberger Jenő római katolikus megyéspüspök vezette elmélkedéssel nyitottuk. Utunkat Nagypeleske felé vettük, ahol a templomban megtekinthettük a Nagypeleskei Istenszülő-ikont. A programunkat folytatva részt vettünk egy falusi disznóvágáson. Ezután a délutáni órákat Szatmárnémetiben városnézéssel töltöttük, amelynek keretein belül ellátogathattunk a Püspöki Palotába is. Az napunkat egy fergeteges bállal zártuk. Vasárnapi szentmisénk prédikációjában ismét feleleveníthettük az idei KELET mottóját, miszerint az Egyház két tüdővel lélegzik. Kollégiumunk hallgatóit Krisztina nővér kísérte a találkozóra.

Nagy élményt és testi-lelki feltöltődést jelentett számunkra a hétvége!


Szalai Regina, Balajti Mária, Schmidt Bence 


Kollégiumi szobaszentelés

2020. január 16-án az esti órákban, Makkai László kollégiumi igazgató, megszentelte egyetemistáink szobáját.

2020. január 16-án az esti órákban, Makkai László kollégiumi igazgató, megszentelte egyetemistáink szobáját. A szobaszentelést közös beszélgetéssel zárták.

Ünnepre hangolódtunk

Csütörtök este diákotthonunk hallgatói közös karácsonyfa-állítással és díszítéssel, mézeskalácssütéssel és ajándékozással zárták le a félévet. A közös éneklés sem maradhatott el, a jókedv pedig kollégiumunkban mindig adott. 

Mikulás ünnepség Diákotthonunkban

December második hétvégéjén diákotthonunk és szakkollégiumunk évzárását tartottuk.  

A szombati Mikulás ünnepség vacsorával, beszélgetéssel, jó kedvvel telt. Kollégistáink a hagyományoknak megfelelően általuk készített videókkal színesítették a programot. Évértékelésében Makkai László igazgató atya megköszönte hallgatóinknak és munkatársainknak az egész éves kiemelkedő teljesítményt és az együtt töltött értékes pillanatokat. 

Hálás szívvel gondolunk vissza a 2019-es évre, a programokra, örömökre, nehézségekre! Köszönjük a Jóistennek, hogy közösségben, együtt élhettük meg ezt az évet! 

Sötétségből fény felé - Rekollekció a Diákotthonunkban

2019. november 19-én Dr. Dobos András atya volt diákotthonunk/szakkollégiumunk vendége.

A karácsony előtti időszak hagyományos rekollekciójában arra kértük András atyát, hogy beszéljen a személye tapasztalatairól, hogyan várja a Megváltó születését, mi az, ami hozzátartozik az várakozással teli hetekhez.

András atya arra biztatta hallgatóinkat, hogy ismerjék fel magukban a sötétséget. Fontos elgondolkodni, felismerni, hogy vannak olyan részek, ahova a fény még nem ért el bennünk. Ha felismerjük ezt, látjuk a gyengeségeinket, félelmeinket akkor rá tudjuk bízni magunkat Istenre. A sötétség felfedezésével beengedhetjük a fényt, amit Jézus, születésével a világba hoz.

Bízzunk benne, hogy András atya gondolatai elhozzák lelkünkbe a fényt, és így várjuk a "Világ Világosságát", Karácsony szent éjszakáját. 

Közösségi munkában a fiatalok

Az október 23-ai szép időt és szabadnapot kihasználva, hallgatóink közösségi munkában szebbé tették környezetüket. 

Az ősz beálltával rengeteg falevél lepi el udvarunkat. Hallgatóink szabadidejüket nem sajnálva aktívan töltötték az ünnepet. A fiúk a domboldalról húzták le a falevelet gereblye és lombfújó segítségével. A lányok eközben a konyhában palacsintát sütöttek. Vidáman és eredményesen telt a szerdai napunk. 

Közösségi hétvége a Görögkatolikus Diákotthonban

2019. október harmadik hétvégéjén közösségi hétvégét tartott a Görögkatolikus Diákotthon.

2019. október harmadik hétvégéjén közösségi hétvégét tartott a Görögkatolikus Diákotthon. A péntek esti pizza sütéssel vette kezdetét a hétvége. A remek hangulatú alkalmon 17! pizza készült el. A tészta gyúrásától a feltétek felrakásáig mindent a kollégisták készítettek. így elkészült a böjtös, a sajtos és a húsimádó pizza is.

A szombati napon ismét megrendezésre került az "Akropolisz kincse" verseny. A hallgatók 3 fős csapatokban indultak neki. "Nem lesz egyszerű az 7szentség" tematikával indultak útnak. Ezt a mottót morzekódból kellett megfejteniük. A mottó utalt az állomások számára és arra, hogy mindegyik állomás a szent szóval lesz kapcsolatos. Az állomásokhoz tartozó jelszót és mottót QR-kódon kapták meg a csapatok. Az állomásokon a szervezők és a munkatársak várták a csapatagokat. Az egész napos verseny alatt felkeresték a Szent Ferenc kórházat, a Szentgyörgy utcát, Szent Anna templomot, Szentpéteri kaput, Szent István teret, Szentháromság templomot, és a Sziklakápolnát. A csapatok beérkezése után közösen fogyasztottuk el a vacsorát, az eredményhirdetés után elfáradva, de vidáman tértek nyugovóra a kollégisták.

Vasárnap a szombati nap fáradalmait kipihenve délután Szent Liturgiával zártuk a hétvégét. 

Szeptemberi közösségi programjaink

A tanév kezdése után hallgatóink elkezdték az egyetemi félévet. Ezzel egyidejűleg közösségi programjaink is elkezdődtek.

2019. szeptember 18-án ismerkedési estet szerveztünk hallgatóinknak. Hallgatóink, munkatársak jobban megismerhették egymást. Közösen megterveztük a félév programját és bizakodva tekintettünk az év további rész felé. 


2019. szeptember 25-én bowlingozásra hívtuk hallgatóinkat. Az est folyamán remekül éreztük magunkat. Sok vidám pillanatot hozott a gurítások eredménye. 

Tanévkezdés a Görögkatolikus Diákotthonban

Tanévkezdő Szent Liturgiával indult a szeptember a Görögkatolikus Felsőoktatási és Kulturális Diákotthonban. 

Tanévkezdő Szent Liturgiával indult a szeptember a Görögkatolikus Felsőoktatási és Kulturális Diákotthonban. Intézményünk 65 kollégistával, köztük 28 roma szakkollégistával kezdi a tanévet. A Diákotthon 22. tanévét, a Roma Szakkollégium 9. tanévét, és a Romzsa Tódor Gk. Szakkollégium 2. tanévét kezdi meg idén.

2019/20-as tanévben a diákotthon jelmondata János evangéliumából "Én láttam és tanúságot tettem arról, hogy Ő az Isten Fia." A liturgián diákotthonunk igazgatója arról beszélt, hogy a keresztény ember küldetése és így a fiatalok küldetése is egyben, amit Keresztelő Szent János mondott, látni és megtapasztalni az életünkben jelenlévő Istent. Valamint hiteles tanújává válni az Isten Fia örömhírének az egyetemen, a kollégiumban, családban, munkahelyen és egész életünkben. 

FELVÉTELI FELHÍVÁS

Családalapítás

Várunk szeretettel minden kedves érdeklődőt a Görögkatolikus Egyetemi Lelkészség programjára! 

Nőnek lenni jó

"Nőnek lenni jó!" Farkas Franciska tartott előadást az Egyetemi Könyvtárba.

A Miskolci Egyházmegye, valamint a Görögkatolikus Egyetemi lelkészség vendége volt Farkas Franciska művésznő, aki a Miskolci Egyetem Könyvtárában "Nőnek lenni Jó!" címmel tartott előadást a "Döntéstől a Családalapításig" című előadássorozat részeként.

Az előadásban azokra a kérdésekre kaptunk válaszokat, hogy milyen értékeket hordoz magában a nőiség, mi fontos egy párkapcsolatban a férfi és női szerepek tekintetében, mért olyan nehéz döntés az elköteleződés a mai világban. 

A művésznő előadásában kitért arra is, hogy mi a különbség a nő és férfi között különféle nézőpontok szerint, hogyan lehet összecsiszolódni egy életen át úgy, hogy mindkét félnek megmarad a hivatása és karrierje valamint az identitása sem sérül. A művésznő beszélgetésindítóként Háy János könyvéből olvasott fel egy rövid novellát, mely inkább női sztereotípiákról szólt férfi szemmel.

 Ha egy nő sikeres az életben, párkapcsolatában, akkor mindent jól és helyesen lát, ha nem sikeres a magánéletében, akkor hajlamos még a jót is rosszul megközelíteni. Talán így lehet összefoglalni a könyv ide vontazó részletét. 

Az este folyamán volt lehetőség kérdésekre és kötetlen beszélgetésekre a művésznővel, valamint a következő program is meghirdetésre került.

Püspök látogatás a diákotthonban

2019. február 5-én vendégül láttuk Dr. Orosz Atanáz Püspök Atyát a Görögkatolikus Felsőoktatási és Kulturális Diákotthonban. Püspök Atya látogatásával évről évre megtisztel bennünket, és szívén viseli intézményünk lakóinak és munkatársainak sorsát.
Közös imádságban adtunk hálát alkonyati zsolozsmában az elmúlt félévért, a vizsgaidőszak örömeiért és nehézségeiért. Imában kértük, hogy az új félévben újult erővel, közösségben megélve haladjunk tovább utunkon.
Püspök Atya kollégistákhoz intézett szavaiban a találkozás ünnepéről és az Evangélium öröméről beszélt. Az Evangélium örömét megtapasztalva találkozásainkban adjuk át másoknak is a megtapasztalt örömet.
Egy csoportkép elkészítése után beszélgetésre invitálta hallgatóinkat, akik felé mindig nagy szeretettel és érdeklődéssel fordul. Azt kérte a kollégistáktól, hogy mutassák be neki, hogyan indultak tanulmányaik, mikor döntötték el, hogy egyetemre szeretnének járni, ki támogatta, segítette őket útjukon, mi volt a motivációjuk.
Találkozónk végén személyesen elbeszélgetett az új kollégistákkal és meghívta közösségünket a Miskolci Egyházmegye központjába.