2020-2021 tanév

Kollégiumunk tablója, mely az idei évben a kialakult helyzetre való tekintettel különlegesebbre sikerült. Minden kollégistát megkértünk, hogy saját maga készítsen képet, ha már a pandémia helyzet nem engedte meg, hogy találkozhassunk! 

Isten jobbjában bízva - Kopt keresztényként a miskolci görögkatolikus diákotthonban


1. Honnan érkeztél hozzánk/Magyarországra?

Florence Gamal-nak hívnak és Kairóból, Egyiptom fővárosából érkeztem.

2. Kérlek, mondj pár szót a családodról! Hogyan élnek, mit dolgoznak, tanulnak-e?

Kis családban élek, csak édesapám, édesanyám és a három lánytestvérem. A testvéreim közül egyikük idősebb nálam három évvel, a két húgom pedig öt és tizenhárom évvel fiatalabbak nálam. Édesapám piac tulajdonos, édesanyám tanár. A nővérem média és kommunikáció szakon diplomázott. Ezután Kuvaitba utazott, ahol most is dolgozik. Az idősebb húgom a Bölcsészettudományi Karon tanul a Kairói Egyetemen, a fiatalabb húgom középiskolás.

3. Mit tanulsz Miskolcon?

A Miskolci Egyetem Műszaki Földtudományi Karán mesterszakos szénhidrogén-kutató földtudományi mérnök hallgató vagyok.

4. Miért választottad azt, hogy itt tanulj? Milyen ösztöndíj keretében vagy itt hazánkban? Hogyan támogat téged a Hungary Helps Program?

Az egyik álmom az volt, hogy felsőfokú tanulmányaimat azon a területen, folytassam amit szeretek. Miután lediplomáztam a Földtudományi Karon, az egyiptomi Helwan Egyetemen, külföldön szerettem volna folytatni tanulmányaimat. Időközben dolgoztam orvosi képviselőként az egyiptomi gyógyszergyárak egyikében, amely egyáltalán nem kapcsolódott a tanulmányi területemhez, nem adtam fel az álmomat. Sok ösztöndíjprogramot átfésültem, amíg meg nem találtam a Hungary Helps Program keretében létrejött Fiatal Keresztények Ösztöndíjprogramját (Scolarship for Cristian Young People - SCYP). Sorban megnéztem a kínált programot, az egyetemeket és a követelményeket, míg végül megtaláltam a Miskolci Egyetemet, amely olyan speciális diplomát nyújt, ami egyesíti a földtudományokat és a mérnöki tudományokat. Így beadtam a pályázatomat, és végül elnyertem a Hungarian Helps Program támogatását (SCYP), így a" keresztény fiatalok" ösztöndíjasa lettem.
Magyarország Kormánya a program keretében nem csupán ösztöndíjjal támogat minket, de számos tevékenységet és rendezvényt szervez. Mindamellett segítenek felhívni a figyelmet a keresztényüldözésre is, -amely a 21. század egyik leginkább elhallgatott tragédiája-, kiállnak a keresztény kisebbségek mellett a fejlődő országokban.

5. Hogyan érzed magad nálunk a diákotthonban? Jó közösségre találtál? Miért ezt a diákotthont választottad?

Nagyon örülök, hogy ebben a diákotthonban élek. Jól érzem magam, valóban tiszta, békés hely, és minden olyan segítség és eszköz biztosítva van számomra, amire szükségem lehet, és amelyek segítenek a tanulásban.
Találtam itt egy elképesztő közösséget, a diákok és a munkatársak kedvesek, együttműködőek és barátságosak is. Nem éreztem magam idegennek, mert nagyon jól fogadtak, most jó barátok vagyunk, és otthon érzem magam a társaságban. At ittlétem lehetőséget ad arra is, hogy közelebb kerüljek a magyar diákokhoz, és most egymástól tanulunk angolul és magyarul.
Azért választottam ezt a kollégiumot, mert jobban passzol az elvárásaimhoz, mint mások: nem zajos és jó közösséget biztosít, megélhetem a hitemet. Az egyetemi kollégiumban nem volt lehetőségem olyan jó kapcsolatokat kialaítani az ottani diákokkal, mint a görögkatolikus diákotthonban.

6. Ki ajánlotta számodra ezt a diákotthont?

A diákotthont Cybill, egy pakisztáni barátom ajánlotta, aki szintén a Hungary Helps Program ösztöndíjasa. 2020 februárjában költözött be a kollégiumba.

7. Hogyan merítesz erőt a hitedből? Van kedvenc részed a Bibliából, hogyan segített ez?

Néha nehéz lehet megtartani az Istenbe vetett hitet, amikor az élet nehézségeket gördít elénk. Éppen ezért, amikor bármilyen küzdelemmel találkozom, az első segítségem a Biblia, ahol találhatok verseket a hitről, hogy megnyugvást és vigaszt nyújtsanak nekem. A Biblia tele van hihetetlen igazságokkal, amelyek arra emlékeztetnek minket, hogy hitünket Istenbe helyezhetjük és bízhatunk Őbenne.
Számos kedvenc részem van a Bibliából, amely segít nekem és magabiztosabbá tesz, a segítségükkel próbálom legyőzni a szembejövő akadályokat:

"...az Úr magasra emelte jobbját, igen, az Úr jobbja erősnek bizonyult." (Zsolt. 118,16)

"Ezt felelte: "Mert gyenge a hitetek. Bizony mondom nektek, ha csak akkora hitetek lesz is, mint a mustármag, s azt mondjátok ennek a hegynek itt: Menj innét oda! - odamegy, s nem lesz nektek semmi sem lehetetlen." (Mt 17,20)

Tanévet nyitottak a Miskolci Egyetemi Lelkészek

Magyarországon egyedül a Miskolci Egyetemen működik az Ökumenikus Egyetemi Lelkészség immár több mint 20 éve.

A négy felekezet lelkészei Ökumenikus Istentisztelt keretében nyitották meg a 2020/2021 -es tanévet a lelkészségi csoportoknak, hallgatóknak és oktatóknak egyaránt. A buzdítást Gerlai Pál evangélikus lelkész mondta, aki a magvetőről szóló példázatból kiindulva beszélt a jelenlévőnek a magról, mely, ha jó földbe hullik, meghozza termését. Az egyetemi élet is ilyen, ha van a lelkünkben jó föld, nyitottság, bátorság, Istenkeresés, akkor meglesz a gyümölcse a befektetett időnek, tanulmányoknak.

A könyörgéseket Krisztina nővér vezetésével a fiatalok olvasták, az egyetemi oktatókért és hallgatókért, a városért, a sikeres tanulmányokért, a jó közösségért.

A miskolci Egyetem rektorhelyettese Dr. Szűcs Péter is megtisztelte jelenlétével a közösségünket, aki kötetlenebb formában is találkozott a hallgatókkal az Istentisztelet után az agapén.

A tanévnyitó ünnepségen kollégistáink is szép számmal részt vettek. 

Bízunk benne, hogy sikerül az új tanévet Isten segítségével elkezdeni, és jó reménnyel be is fejezni.

Így kezdtük a tanévet

Szeptember 15-én Szent Kereszt Felmagasztalásához kapcsolódóan ikon és közösségi ház szentelésével egybekötött tanévnyitó vecsernyét tartott Dr. Orosz Atanáz a Miskolci Egyházmegye megyéspüspöke és Juhász Géza első helynök atya. Rendhagyó módon a szertartást a diákotthon udvarán tartottuk meg. Püspök atya kihangsúlyozta a fiatalok számára, hogy Isten csak annyi terhet tesz ránk, amennyit még el bírunk viselni. Éppen ezért a jelenlegi helyzetben is úgy kell megélnünk mindennapjainkat, úgy szükséges cselekednünk, hogy tudjuk, egy megszentelt világban élünk. Krisztus kitárt karjaiban pedig mind szeretetteljes közösségre lelhetünk, melyért felelősséggel tartozunk. Mindezekhez a diákotthon és a szakkollégium minden körülményt és feltételt biztosít. A szertartás végén Püspök atya megszentelte Boldog Romzsa Tódor ikonját, majd azt a közösségi házat, melynek felújítását már évek óta vártuk. Az egykor kollégiumi kápolnaként szebb időket látott kis faház sokáig raktárként szolgált. A szakkollégisták és a munkatársak azonban jobb sorsot szántak az öreg és megrongálódott épületnek, így a Miskolci Egyházmegye és a Belügyminisztérium támogatásával egy felújított, modern és barátságos közösségi házzá alakítottuk. A szentelést követően a fiatalok azonnal birtokba is vették és éjszakába nyúlóan játszottak és beszélgettek.

Meggyőződésünk, hogy Isten áldása végigkísér bennünket az új tanévben is, ahogyan azt eddig is tette. A tanévre szóló jelmondatunk az Eucharisztikus kongresszusra készülve választottuk:

" Kérlek, add, hogy ezeket méltóan vegyem magamhoz bűneim bocsánatára s az örök életre! Ámen!" (Szent Liturgia)

Elkezdődött a tanév a Görögkatolikus Kollégiumban

Megkezdtük a tanévet kollégiumunkban

2020. szeptember 09. szerdán, ismerkedési estet szerveztünk hallgatóinknak. Az eseményen minden kollégistánk megjelent, ahol megválasztásra kerültek a kollégiumi tisztségek. Közösen átbeszéltük a tanév programjait, továbbá lehetőség nyílt jobban megismerkedni a hallgatókkal. Az este  jól sikerült, vidám programot zártunk fejeztünk be.


Minden kedves kollégistánknak sikeres tanévet kívánunk!